Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Menneet tapahtumat


Kyläyhdistys on järjestänyt Verkakierrosten lisäksi useita tapahtumia, joissa on hyödynnetty verkatehdasmiljööstä kerättyä kulttuuriperintöä: valokuvanäyttelyjä, iltamat ja kulttuurikahvilailtoja. Tavoitteena on ollut tehdä merkittävän tehdasalueen elämää tunnetuksi, siirtää kulttuuriperintöä uusille sukupolville ja järjestää yhteisöllisiä tapahtumia.

Littoisten lumoavat pihat lauantaina 20.5.2017

Littoisten lumoavat pihat avautuivat jälleen kaikelle kansalle ihailtavaksi lauantaina 20.5. klo 12 -16. Jo kuudetta kertaa Verkatehtaan ympäristön pihoille ja torille levittäytyvä kirppistapahtuma tarjoaa värikästä myytävää, tapahtumaa, syötävää ja perinnepihojen tunnelmaa. Mukana oli vajaat 30 pihaa.

Tänä vuonna oli tarjolla runsaasti erilaisia herkkuja, kuten imatralaista lohikeittoa, pulled pork -pitaa, gringon kasvisruokaa ja kylmää suppilovahverokylmäsavusoppaa. Myös kahviloita oli runsaasti, paikan voi valita musiikin, näköalan tai erilaisten tarjottavien perusteella.

Myytävänä oli kaikenlaista rompetta. Ompelutaidottomille oli tarjolla mm. korjausompelua. Lapsille järjestettiin poniratsastusta ja maalausta.

Perinteinen erikoisuus oli gramofonitanssit Törölän edustalla. Musiikkia kuuli myös eri pihoilla, mm. saksofonin soittoa sekä Littoisten kirkossa, jossa voi hiljentyä kuuntelemaan Iina Kivimäen harppumusiikkia sekä nauttia ikonipiirin kauniista kädenjäljestä.

Verkatehdasmiljööseen ja Littoisten järven rannoille johdatteli Verkalenkki-opastuskierros klo 14. Törölä-talon pihapiirissä pääsi ihailemaan vanhoja valokuvia ja muistelemaan menneitä hyviä aikoja tehtaan työntekijöiden kanssa.

Littoistenjärven merkittävästä puhdistusprojektista sai ajankohtaista infoa asiantuntijoilta Törölän pihan rannassa. Veneitäkin vuokrattiin soudeltavaksi.