Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Menneet tapahtumat


Kesän 2017 yleisökierrokset

Verkalenkki-kävelykierros

Ke 7.6., ke 21.6., ma 14.8. ja ke 16.8. klo 17.30 - 18.45.

Kuljetaan reippaillen upeasti kunnostetussa verkatehdasmiljöössä. Kierroksella tutustutaan poikkeuksellisen hyvin säilyneeseen tehdasalueeseen sekä matkailunähtävyydeksi nousseeseen Littoistenjärven elämään ja sen rantojen rehevään luontoon. Oppaana on Eeva Turpeinen. Keskiviikkoisin kierros päättyy Littoisten iltatorille.

Lähtö: Verkatehtaan pääportti, Verkaranta 1 (piipputalon vierestä). Hinta 7 euroa.

Verkamatka-draamakierros

Su 13.8. klo 16 - 17.30, ti 15.8. klo 18 - 19.30 ja su 10.9. klo 14. Lähtö: Verkatehtaan pääportti, Verkaranta 1 (piiputalon vierestä). Hinta 12 euroa.

Omaleimainen ja hauska kävelykierros, joka kertoo opastuksen ja teatterin keinoin alueen värikkäistä vaiheista. Mukana tehtaan vanhoja työntekijöitä ja nuorempaa väkeä. Lue lisää...

Littoisten iltatori

Iltatorit Littoisten verkatehtaan viereisessä puistossa, Sippaantiellä. Joka kesäkuun keskiviikko alkaen 7.6 sekä 16.8. klo 18-20.

Tule viettämään aikaa kyläläisten kanssa ja tekemään löytöjä. Tarjolla vaatetta, leluja, kirjoja, käyttötavaraa ja buffetti. Yhteisiä pelejä, musiikkia ja rentoa menoa.

Verkatehtaan elämää -koululaiskierros

Koululaisille räätälöity opastuskierros kulkee Littoisten Verkatehtaan miljöössä. Kierroksella kerrotaan tarinan, draaman ja tosiasioiden avulla Suomen vanhimman verkatehtaan ja sen ympärille syntyneiden työläisrakennusten asukkaiden arjesta ja työstä. Lopuksi tutustutaan Littoisten kirkkoon. Järjestetään tilauksesta. Lue lisää...

Kyläyhdistys on järjestänyt Verkakierrosten lisäksi useita tapahtumia, joissa on hyödynnetty verkatehdasmiljööstä kerättyä kulttuuriperintöä: valokuvanäyttelyjä, iltamat ja kulttuurikahvilailtoja. Tavoitteena on ollut tehdä merkittävän tehdasalueen elämää tunnetuksi, siirtää kulttuuriperintöä uusille sukupolville ja järjestää yhteisöllisiä tapahtumia.

Littoisten lumoavat pihat lauantaina 20.5.2017

Littoisten lumoavat pihat avautuivat jälleen kaikelle kansalle ihailtavaksi lauantaina 20.5. klo 12 -16. Jo kuudetta kertaa Verkatehtaan ympäristön pihoille ja torille levittäytyvä kirppistapahtuma tarjoaa värikästä myytävää, tapahtumaa, syötävää ja perinnepihojen tunnelmaa. Mukana oli vajaat 30 pihaa.

Tänä vuonna oli tarjolla runsaasti erilaisia herkkuja, kuten imatralaista lohikeittoa, pulled pork -pitaa, gringon kasvisruokaa ja kylmää suppilovahverokylmäsavusoppaa. Myös kahviloita oli runsaasti, paikan voi valita musiikin, näköalan tai erilaisten tarjottavien perusteella.

Myytävänä oli kaikenlaista rompetta. Ompelutaidottomille oli tarjolla mm. korjausompelua. Lapsille järjestettiin poniratsastusta ja maalausta.

Perinteinen erikoisuus oli gramofonitanssit Törölän edustalla. Musiikkia kuuli myös eri pihoilla, mm. saksofonin soittoa sekä Littoisten kirkossa, jossa voi hiljentyä kuuntelemaan Iina Kivimäen harppumusiikkia sekä nauttia ikonipiirin kauniista kädenjäljestä.

Verkatehdasmiljööseen ja Littoisten järven rannoille johdatteli Verkalenkki-opastuskierros klo 14. Törölä-talon pihapiirissä pääsi ihailemaan vanhoja valokuvia ja muistelemaan menneitä hyviä aikoja tehtaan työntekijöiden kanssa.

Littoistenjärven merkittävästä puhdistusprojektista sai ajankohtaista infoa asiantuntijoilta Törölän pihan rannassa. Veneitäkin vuokrattiin soudeltavaksi.