Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Vuosi 2015


Perinnepihoja, arkkitehtuuria ja virtuaalikierroksia

Littoisten lumoavat pihat avautuivat yleisölle lauantaina 16.5.2015 klo 12-16. Jo neljättä kertaa Verkatehtaan ympäristön pihoille levittäytyvä kirppistapahtuma tarjosi monenlaista myytävää ja perinnepihojen tunnelmaa. Pihojen määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Mukana oli nyt yli 20 pihaa. Käytössä oli ensimmäistä kertaa verkatehtaan vieressä olevan puiston toripaikat. Lisäksi ravintolapäivän kunniaksi pop up –ravintolat tarjosivat omia herkkujaan.

Arkkitehtuurikierrokset 

Vuoden 2015 uutuutena oli arkkitehtuurikierros, jossa perehdyttiin verkatehtaan historiallisiin tehdas- ja asuinrakennuksiin niin Bertel ja Valter Jungin 1920-luvulla suunnittelemiin tehtaan laajennuksiin kuin Kotimäen asuntoalueeseen ja Littoisten huvila-asutukseen. Kierroksen vetäjänä toimi tietokirjailija, FM Mikko Laaksonen.

Virtuaaliset Verkapolut

Verkatehdasalueeseen voi tutustua myös virtuaalisesti. Tavallinen kulkija löytää nyt helpommin Kyläyhdistys Emma ja Anselmin kotisivuilta monipuolisesti alueesta kertovat mobiilisovellukset Verkapolut. Verkatehdasmiljööseen on sijoitettu kahdeksan metallikylttiä, joissa on kuva, lyhyesti tietoa ja qr-koodi, joka vie Verkapoluille.

Tehtaava valossa- kirja ja muisteloa

Törölän pihaan ripustettiin valokuvanäyttely ja perustettiin muistelunurkkaus. Pihan muistelupisteessä saattoi tavata Littoisten verkatehtaan entisiä työntekijöitä.

Myynnissä oli Tehtaan valossa –valokuvakirjoja. Teoksessa on kuvia ja tarinoita verkatehtaan kulmilta 1910-1950.

Muistelu- ja info-piste löytyi Törölän pihasta, osoitteesta, Verkatehtaankuja D.

Kartta ja muuta hyödyllistä

Pihakirppistapahtumassa 2015 mukana olleista pihoista ja tapahtumista löydät lisää tietoa facebookista (Littoisten lumoavat pihat).

Printtaa itsellesi kartta (PDF -dokumentti, klikkaa karttakuvaa).