Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Tehtaan valossa -valokuvanäyttely 2007


Littoisten työväentalossa järjestettiin ensimmäinen Tehtaan valossa –valokuvanäyttely toukokuussa 2007. Näyttelyssä oli 50 vanhaa valokuvaa, jotka kuvasivat verkatehtaan toimintaa ja työntekijöiden elämää vuosina 1910-1950. Kuvia täydensivät työläisten omat tarinat.

Valokuvanäyttelyyn alettiin kerättiin materiaalia järjestämällä vanhojen verkatehdaslaisten tapaamisia ja haastatteluja. Apua saatiin mm. Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineelta. Näyttelyyn valikoitui 250 valokuvasta 50 kuvaa ja 25 tarinaa.

Näyttelyssä oli mukana omalla osastollaan myös Littoisten koulu, josta kymmenkunta luokkaa kuvasi omaa kotikyläänsä vanhoin ja uusin sanoin ja kuvin. Tavoitteena oli konkreettisesti siirtää tietoa lähihistoriasta uusille sukupolville. Monelle lapselle omat juuret ja vanhojen rakennusten merkitys ja tarinat tulivat aivan uudella tavalla tutuiksi.

Valokuvanäyttelyn tuotti Littoisten omakotiyhdistys. Sisällön suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Eeva Turpeinen ja Pertti Pöntinen. Myöhemmin alkuperäiset kuvat siirtyivät kyläyhdistys Emma ja Anselmille. 

Tehtaan valossa -valokuvanäyttely oli avoinna seitsemän päivää (5.5-11.5). Sen virallinen avaaja oli lietolainen tuore kansanedustaja Anne-Mari Virolainen. Näyttelyn näki yli 800 katsojaa. Suurin osa heistä oli vanhoja littoislaisia, jotka tulivat muistelemaan menneitä, mutta mukana oli myös uudenpolven littoislaisia. Valokuvanäyttely noteerattiin näyttävästi paikallislehdissä ja maakuntalehdessä.

Näyttely sai erittäin positiivisen vastaanoton ja se järjestettiin uudelleen kolmipäiväisenä syyskuussa Littoisten markkinoiden yhteydessä  2007.

Erja Lehtonen, Eeva Turpeinen ja Pertti Pöntinen

Tarinoitsijat Taisto Kantonen, Väinö Silvander ja Esa Allt

Oheisista linkeistä löydät näyttelyn toteutukseen osallistuneet henkilöt sekä näyttelyn sponsorit.

Näyttelyn toteuttajat

Näyttelyn sponsorit