Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Verkamatka


Huoltomies Arvid (Ari Matikainen) laulaa mieluusti serenadeja tehtaan tytöille

 

Verkamatka – elävää ja yllättävää teollisuushistoriaa

 

Verkamatka on draamallinen opastuskierros. Yleisöä johdattaa kutoja-Emma (Eeva Turpeinen), joka kertoo tehdasympäristön vaiheista, menneistä ajoista tähän päivään saakka. Matkalla törmätään todellisiin ja fiktiivisiin henkilöihin, kuten Emman kanssa työntekijöiden paremmuudesta kisaavaan parsija Eilaan. Laitosmies Arvid vikittelee tehtaan tyttöjä serenadeillaan (Ari Matikainen) ja tiukkailmeinen opettaja ei päästä yleisöä helpolla. Mukana on myös Tehtaan koulua käyviä lapsia. Kierros päättyy Littoisten kirkkoon.

Verkamatkalla liikutaan eri vuosikymmenillä. Kerrontaa elävöittävät draamakohtaukset ovat 50-luvulta, ja niiden tapahtumat on dramatisoitu verkatehtaan työntekijöiden muistoista. Verkamatkan viehätys perustuu omaperäiseen ja autenttiseen tapaan esittää mennyttä aikaa.

Kierros alkaa Verkatehtaan pääportilta, jossa myös lipunmyynti. Osoite Verkaranta 1, Littoinen. Verkamatka kestää 1 tunti 30 minuuttia.

Tilauskierrokset

Verkamatkaa voi varata tilauskierroksena toukokuusta lokakuuhun.

 Varaukset ja tiedustelut 

veera_ja_kirkko.233x0.jpg Tehtaan kutoja Emma ja parsija Eila kiistelevät paremmuudesta

 

 

Verkamatkan vaiheet

Verkamatkaa on vedetty eri muodoissa vuodesta 2005 lähtien. Alkuvuosina kierros perustui perinteiseen opastukseen ja muutamaan draamakohtaukseen, vuosina 2008 - 2010 kierros oli laajentunut huomattavasti ja draamaa oli jo opastusta enemmän. Näyttelijöitä ja muistelijoita oli kymmenkunta. Myöhemmin kierros on lyhentynyt puolentoista tunnin mittaiseksi. Mukana on kylän lapsia ja lähikylien väkeä. Kierros muuntuu vuosittain osallistujien mukaan. Lähes joka vuosi tulee uusia kohtauksia.   

Patruuna ja NaisetLapsia Verkatehtaalla

Tekijät

Käsikirjoituksen on tehnyt toimittaja Eeva Turpeinen työryhmineen. Ensimmäisenä vuonna ohjaajana oli Onneli Wäck. Seuraavina vuosina ohjaajina toimivat Mikko Rantanen (2006), Liisu Mikkonen ja Outi Condit (2007), Laura Mannila 2008 sekä Liisu Mikkonen ja Mikko Erjossaari 2009-2010. Vuodesta 2011 ohjauksesta on vastannut toimittaja, kirjailija ja draamakasvattaja Eeva Turpeinen.

Mikko ErjosaariLiisu Mikkonen

Verkamatka on varsinaista yhteisöteatteria, sillä vuosina 2006-2010 lähes kaikki ryhmäläiset olivat kotoisin Littoisista tai asuivat siellä: Eeva Turpeinen, Pertti Pöntinen, Leila Reunanen, Taisto Kantonen, Sylvi Virtanen, Airi Talvitie, Raili Ruokonen, Väinö Silvander, Jorma Hermonen, Nelli Elo, Elli Lammela, Elina Vauhkonen, Kaisa Majapuro, Sointu Ahlstrand ja Margit Muurinen. Järjestelyistä, lavastuksesta, markkinoinnista ja tiedotuksesta ovat vastanneet Eeva Turpeinen ja Pertti Pöntinen.

Vanhaa perinnettä uusille sukupolville

Verkamatka-kierroksen sisältö on saatu muun muassa haastattelemalla Littoisten verkatehtaan työntekijöitä. Koko prosessin tehtävänä on siirtää tehdasmiljöön elämään liittyvää perinnettä uusille sukupolville ja lähitienoon asukkaille ja toisaalta arvostaa nyt jo ikäihmisiksi varttuneiden henkilöiden verkatehtaassa tekemää työtä.