Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Verkatehtaan elämää -koululaiskierrokset


Koululaisille räätälöity opastuskierros kulkee Littoisten Verkatehtaan miljöössä. Kierroksella kerrotaan tarinan, draaman ja tosiasioiden avulla Suomen toiseksi vanhimman verkatehtaan ja sen ympärille syntyneiden työläisrakennusten elämästä. Kierrokseen tuovat oman erityisen lisänsä interaktiivisuus ja tehtaan elämästä kertovat näytelmäpätkät. Lopuksi voidaan katsella myös kuvia.

Koululaiskierroksella perehdytään tehtaan toimintaan, patruunoiden valtaan, perheiden työ- ja arkipäivään sekä alueen erilaisiin rakennuksiin, joissa asuivat johtajat ja työläiset tai jotka olivat yleisessä käytössä (koulu, kirkko, pääkonttori).

Opastuksessa käsitellään pääosin vuosien 1880-1950-välistä aikaa, mutta näkyville tulee myös nykyaika, jolloin rakennukset on säilytetty ja muutettu asumiskäyttöön sopiviksi.  Kierros kulkee ulkosalla, paitsi lopuksi tutustumme Littoisten kirkkoon.

Verkatehtaan elämää -opastuskierros sopii parhaiten 5.-9.-luokkalaisille. Kierrokset räätälöidään eri luokka-asteille sopiviksi. Ne sopivat erinomaisesti esimerkiksi teollisuushistorian opiskelun päätteeksi, kun koululaisille avataan draaman ja tosiasioiden avulla Suomen teollistumisen alkuvaiheita.

Hinnat ja kesto

Vetäjä ja suunnittelija matkailuopas, draamakasvattaja ja kirjailija Eeva Turpeinen. Avustajana ja rooleissa Leila Reunanen.

Kierroksia järjestetään tilauksesta toukokuussa sekä elo-syyskuussa